Mina tankar om bett: en guide

Under senaste kursen för Sara, så diskuterade vi kring olika bett till Huggan. Det är bra att kunna alternera mellan 2-3 olika bett, eftersom samma bett innebär samma tryckpunkter i hästens mun. Jag vill därför hitta några olika bett som hon trivs med, som vi kan variera mellan.

islandshäst bett

Några saker som är viktiga för mig när jag väljer bett:

 • Jag väljer hellre tunnare bett än tjocka, så att bettet inte tar upp för stor plats i hästens mun.
 • Bettets storlek ska passa hästen, för att undvika nyp i mungiporna och på lanerna. Jag väljer stl 10,5 cm på mina bett. Det passar de allra flesta islandshästar. Har några standardbett i stl 11 och 11,5 cm, för de med större mun.
 • Altid bett med fasta ringar (eller lösa ringar med nån sorts ”skydd”) för att undvika risken för klämskador i mungiporna.
 • Tvådelade bett viker sig på mitten vid inverkan, och kan trycka upp i gommen på hästen. Jag rider bara på tvådelade bett som har lock-up-effekt (alltså att bettet låser sig och blir rakt då man tar i tygeln).
 • Betten ska vara mjukt svängda, så att trycket fördelas jämnt över tungan och lanerna.

rakt, ledat bett (horsepower)

Detta bett är rakt, men ledat på tre ställen. Vid varje led kan bettet rotera, vilket gör att när man tar i en tygel, så rör sig bara den delen av bettet. Bettet är också utformat så, att när ena halvan av bettet roterar, så förändras inte bettets vinkel och anläggningsyta i hästens mun.

Alla hästar jag testat detta bett på verkar trivas med det. Dock innebär de stora ringarna och att bettet roterar när man tar i tygeln, att det blir en viss hävstångsverkan.

Huggan kändes lugn i munnen på detta bett. Hon svarade ”normalt” snabbt på inverkan, men vek in nosen och drog sig undan bettet istället för att ligga kvar på kontakten. Det kändes därför som att detta bett är lite för skarpt i nuläget, när vi jobbar med att hon ska länga ut hela överlinjen och söka stöd längre fram.

tredelat bett med d-ringar

Det här är mitt standardbett som jag rider de flesta hästar på. Det är ganska tunt och tar inte stor plats i munnen på dem. Dessutom är det rörligt, men eftersom D-ringarna är fasta så blir eftergiften från handen lite ”segare”. Jag tycker därför att det är bra på hästar som är snabba att ge efter och försvinner bakom hand.

Detta var också det bett som Huggan gillade bäst, av de tre vi provade. Hon mjuknade i munnen utan att dra sig undan bettets inverkan, utan låg kvar på kontakten.

Bombers tvådelade bett med lock-up

Bombers tvådelade bett med lock-up

Detta är ett tunt bett som är tillverkat av blått sötjärn, som hästarna ska uppleva som ”gott” och behagligt. Lock-up-effekten gör att bettet till viss del är rörligt, men låser sig och blir rakt när man inverkar med tygeln. När man sen ger eftergift på tygeln, så blir bettet rörligt igen. När bettet låser sig så blir det lite böjt, så att trycket fördelas jämnt över tungan och lanerna.

Huggan svarade ”normalt” på inverkan från det här bettet också, men jag kände en tydlig skillnad i eftergiften. När bettet gick från att vara rakt till att bli rörligt igen, så blev hon väldigt ”plockig” med bettet. Hon knäppte inte av i nacken lika tydligt som hon gjorde med det raka, ledade bettet, men hon låg inte kvar på kontakten utan vi ”tappade kommunikationen”.

 

Sammanfattningsvis så kände jag ingen skillnad på kontakten mellan de här tre betten. Hon var lugn och mjuk i munnen, men reagerade olika på inverkan och eftergift på de olika betten. Eftersom jag vill att hon ligger kvar på kontakten även fast hon ger efter, så lägger vi undan bett 1 och 3 för tillfället… Sökandet efter bett fortsätter alltså!

Vilket/vilka bett trivs din häst med? Har du tips på något bra bett som jag och Huggan kan testa? 🙂

149 149

6 reaktioner på ”Mina tankar om bett: en guide

 1. Åsa Benckert skriver:

  Efter sedan tandläkaren upptäckt att min häst trycker ledade bett in mellan tänderna och biter i dem har jag bara bett utan leder. Har nu ett som ditt första och ett helt rakt eller sidepull. Min fjording är okomplicerad i munnen och verkar trivas med det mesta. Bita i ledade bett kunde han göra även på lång tygel. Har också tidigare erfarenhet av hästar som är mer bekväma med tunna bett.

  • SofieGrenholm skriver:

   Ja, det verkar som att de lättare ”hittar på grejer” med ledade bett (som är mer rörliga i munnen). Huggan tycker bäst om tredelade bett, men skulle egentligen behöva ett som låg mer stilla i munnen… Nu har jag hittat ett tredelat bett med ”kul-leder”, som alltså inte blir lika rörligt som ett ledat tredelat bett (Ky Rotary heter det). Har hört att många hästar verkar trivas väldigt bra med det, så det ska bli kul att låta henne testa! 🙂

 2. Marielle Hed skriver:

  På mitt ena sto fungerar bett med lösa ringar absolut bäst, har testat otaliga bett och de med fasta ringar funkar inte. Jag rider henne med ett tredelat bett med liten tungfrihet och lösa ringar. Rider även på ett tredelat Valsbett. Ett sånt skulle du kunna testa, de ska tydligen vara mer stabila i munnen pga dess stora bettringar.

  • SofieGrenholm skriver:

   Ja beroende på häst är det ju så individuellt vad de trivs bra med att ha i munnen. Vad upplever du inte funkar med fasta ringar på henne? Tack för tips om Valsbett 🙂 Behöver något som är så stabilt och orörligt som möjligt 😉 Ska testa ett KY Rotary-bett (tredelat med ”kul-leder”) och ska bli spännande att se vad hon tycker om det!

   • Marielle skriver:

    Hon blir stum i handen med fasta ringar. Fála är väldigt fin i handen annars så det märktes väldigt stor skillnad när jag provade fasta ringar. Du kan även prova ett bett med parerstänger, typ fullcheek. ?

 3. Kristina skriver:

  Jag använder mig av ett tunt uppchecks bett för travponnys till min islänning som inte kunnat använda tjockare eller delade bett. Hon har varit på tillredning för det innan min ägo, men de lyckades inte hitta ngt bett som hon trivdes med utan hon lade hela tiden tungan över bettet och tjorvade för att undkomma. När jag köpte henne så använde jag till en början hackamore som tillridaren hittat som bästa alternativ men jag tyckte att hon blev mkt framtung och pga styrkan i bettet så knäppte hon av. Jag provade då min shettis bett och hon blev lugn i munnen och la inte över tungan så jag är jätte nöjd.
  Vad jag blivit lärd när jag var aktiv inom dressyrkörning är att kallblod och ponnys ofta har en plattare och bredare gom än de ”ädlare” hästarna och därför kan ett lätt böjt stångbett vara bättre. Ett delat bett i form av ett vanligt tränsbett eller tredelat bett faller framåt och nedåt i munnen på hästen när den länger och söker sig nedåt. Bettet retar där hästens svälgreflex vilket i sin tur gör att hästen svälger, höjer och/eller kastar med huvudet, bettet åker då bakåt i munnen på hästen för att sedan åka fram och ned igen osv…. Det är alltså inte alltid på grund av att hästen inte orkar gå i form utan att den blir ”störd” av sitt bett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *