Hur jag vågar utmana mina rädslor

När jag bestämde mig för att mitt ledord för 2018 skulle vara utmaningar, så var det för att jag stod inför olika förändringar i mitt företagande. Förändringar som jag jättegärna ville göra, men som krävde av mig att jag behövde gå utanför min bekvämlighetszon. Alltså göra saker som jag tycker är jättejobbiga.

vilka är mina rädslor?

För att kunna utmana mina rädslor, så behövde jag börja med att definiera vad som är utmaningar för mig. Det är svårt att erkänna sina största svagheter för sig själv… Men jag kom fram till att en av mina största utmaningar är definitivt att våga ta plats och synas.

Därför var det verkligen grymt jobbigt för mig att göra ett webinar där jag filmade mig själv. OCH lägga upp det på instagram! (Tog säkert om  första filmen 8-9 ggr innan jag kunde slappna av tillräckligt för att låta ok naturlig på filmen.) Men ju fler filmer jag spelat in och lagt ut, ju mer bekväm känner jag mig med det. Så, det är helt klart jobbigast innan man vågar. Det kommer att bli en piece-of-cake rutinmässig vardagsgrej, snabbare än du kan ana!

mina hacks för att våga & vinna

När man ska utmana sina rädslor och våga göra saker man egentligen inte törs, så vad är oftast den största rädslan? Jo, vad andra människor ska tycka.

Vad ska de tycka om att jag tar såhär stor plats?
Vad ska de tycka om att jag tror att jag kan nånting?

Så det gäller att strunta i de här hjärnspökena, och våga ändå. De tre mentala bilderna som hjälpt mig jättemycket är:

  1. Det finns ingen kollektiv åsikt, utan varje människa är en ö.
    När jag tänker på vad ”alla andra ska tycka” blir den mentala bilden att jag står ensam mot ett stort kollektiv med en gemensam åsikt. Men i verkligheten finns det inget kollektiv, utan varje människa står ju ensam mot en massa andra ensamma människor. Massor av ensamma människor, med massor av olika åsikter – ingen mer rätt eller fel än den andra.
  2. Det finns alltid en målgrupp för det du gör.
    Så länge det finns nån som gillar det du gör, så har du en målgrupp. (Och finns det ingen som gillar, så har du bara inte hittat din målgrupp än.) Bland mina elever och bloggläsare så fanns människor som efterfrågat den film jag gjorde, och det var dessa människor jag gjorde filmen för. Så eftersom filmen vänder sig  till de som efterfrågat den (och såklart alla andra intresserade), är det de som är min målgrupp. De människor som inte tycker den här informationen är relevant, är ju per definition heller inte min målgrupp. De kan aktivt välja att inte ta del av information som de inte vill ha – och så har det problemet löst sig själv.
  3. Om människor kritiserar dig för att du tar plats och syns, så beror det på att du gör det.
    Men hur det tolkas av andra människor, beror på deras egen situation. De som gärna vill men inte utmanar sig själva till att våga, är de som kommer att tycka att du tar stor plats. De som gärna vill men ännu inte vet hur, kommer att inspireras av dig och bli peppade för att du vågar!

skapa ditt eget facit

Återigen – varje människa är en ö färgad av egna erfarenheter och livssituationer. Alla kommer att reagera olika på att du är just du – men det kommer de att göra oavsett om du sticker ut hakan eller inte. Så sluta tänka på det, och våga våga istället! Tänk istället på alla du inspirerar till att våga följa sina egna drömmar.

Och du, det finns ingen annan som sitter på ditt facit. Varje människa skapar sitt eget.

11 11

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *