Mellos rehabträning: nya vägar till bättre resultat

rehabträning islandshäst

Nu var det ett tag sedan jag skrev något om Mello. Anledningen till det har varit att vi kämpat med att få ordning på hennes ben, och det har varit en väldigt jobbig period som jag helt enkelt inte har orkat skriva om. Nu är vi igång med rehabträning, och det är dags att dela med mig av allt som hänt.

The long story:

Mello har tidigare haft problem med frambenshälta, som behandlats med bra resultat. Under hösten 2016 skadade hon ligamenten kring höger bak under en ridtur, och fick en inflammation i hovleden. Efter en lång vinter med rehabträning kändes hon riktigt fin och på gång i slutet av sommaren. Tyvärr blev inte lyckan speciellt långvarig, för under hösten upptäcktes hälta återigen i höger bak. I september blev hon behandlad i båda bakknäna, men detta lyckades inte släcka hältan. I samband med detta blev hon också förändrad i sättet. Min glada, positiva häst kändes helt enkelt inte glad och positiv längre, och detta skar verkligen i hjärtat på mig.

Innan jul blev hon så behandlad i både höger has och SI-led. Vi åkte hem och satte igång med rehabträning (igen). Tyvärr kändes hon fortfarande väldigt negativ till att bli riden. Hon älgade på med stora steg och enorm rörlighet, och gick inte alls att ”rida ihop” på det sätt jag ridit henne tidigare. Det var som att alla hjälper som ”funkat” förut, helt plötsligt inte funkade längre.

Efter konsultation med bästa veterinär Linda, kom vi överens om att ge det några månader till och se om hon kunde bli bättre med rehabträning. Men jag kände som att jag nått vägs ände. Jag hade verkligen gjort allt jag kunnat, och det hade inte gett de resultat som behövdes. Hur skulle jag gå vidare? Det var dags att gå in i tänkar-boxen, och lära mig så mycket som möjligt om rörelsemönster och rehabträning.

Rehabträning islandshäst

 

nya vägar för rehabträning

Nu i efterhand förstår jag att behandlingen tagit bort smärtor och olika kompensationsmekanismer som hon burit på under lång tid. Därför blev det också tydligare att hon saknar verktyg för att röra sig på ett funktionellt sätt. Hon behöver hitta ett nytt sätt att använda sin kropp för att få tillgång till hela sin rörlighet, och träna upp bättre stabilitet och balans.

Dessa tre parametrar är otroligt viktiga för att kunna bygga upp en hållbar häst. Mello har alltid haft en stor rörlighet, och mitt fokus har varit att försöka få henne mer stabil och ”ihop”. Nu har jag lärt mig att detta inte kan tränas genom teknikträning, om hästens kropp svarar ”fel” på hjälperna. När Mello kändes tung i handen tänkte jag att ”det är pga att hon inte är tillräckligt stark, det kommer att bli bättre med träning”. Och ja – hon behöver bli starkare, men först – behöver hon lära sig exakt hur hon ska använda sin kropp för att INTE bli tung i handen. Vi måste sätta hästen i olika situationer som triggar koordination, proprioception och den muskulatur som behövs för att hästen ska bära upp sig (och ryttaren) med en bra hållning.

I onsdags var vi på Evidensia igen, och Mello gick igenom böjprovet med u.a. på alla fyra benen! ÄNTLIGEN känns det som att vi lyckats hitta och behandla utgångspunkten för Mellos problem. Nu har vi börjat våran spännande resa mot bättre hållning & rörelsemönster. Nya sätt att träna, som ger nya, spännande resultat!

”Either you win or you learn”. Jag hoppas att Mello får hålla nu, och att detta bara är början på någonting riktigt bra.

rehabträning islandshäst

9 9

4 reaktioner på ”Mellos rehabträning: nya vägar till bättre resultat

    • SofieGrenholm skriver:

      Tack Karin 🙂 Det har varit en tuff tid, men nu hoppas jag att vi kan få rätsida på vad det än är som har spökat!
      Hoppas att det är bra med hennes son, och fortsätt gärna följa oss på bloggen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *