Hur du kan bli bättre på det du brinner för

Ni vet de där grejerna man gör när man egentligen borde gå och lägga sig…? Min grej är att lyssna på TED talks*.

Jag strävar ständigt efter att utvecklas och bli bättre på det jag gör, både som ryttare och instruktör. Därför tycker jag också det är spännande att lära mig mer om hur vi kan påverka och lyfta vår egen prestation. Härom kvällen lyssnade jag på ”How to get better at the things you care about”. Eduardo Briceno pratade om vår utvecklingskurva, och varför det ibland känns som att vi fastnar i utvecklingen, och det liksom inte händer nånting. Nån fler som känner igen sig!?

Växla mellan learning zone och performance zone

Han berättade att det som gör att vissa personer blir riktigt grymma på det de gör, är att de medvetet går in och ut ur två olika zoner: learning zone och performance zone. I learning zone lär vi oss nya grejer, och i performance zone gör det vi redan kan och slipar egentligen bara på utförandet för att kunna göra saker bättre, snabbare, mer effektivt. När vi känner att vi stannat av i utvecklingen, beror det på att vi har spenderat för lång tid i performance zone. Då är det dags att gå in i learning zone igen, och lära nya saker.

Vad behöver du träna på för att din overall performance ska öka?

Att utvecklas och lära sig nya saker, handlar om att bryta ner skills i mindre beståndsdelar. Det är dags att nörda in sig på något, med andra ord! Börja med att definiera vilka olika saker du måste kunna för att göra det du gör. Vilka av dessa punkter gör du bra idag, och på vilka punkter är du svagare? Var behöver du göra en punktinsats exempelvis som ryttare, för att hela din prestation ska förbättras? Kanske behöver du träna upp din bålstyrka bättre, eller kanske behöver du träna på att visualisera din prestation, för att ta dig vidare till nästa nivå i din ridning.

Att bli grym på det man gör, handlar alltså om att inte spendera en massa dötid i performance zone, utan att snabbt kunna känna när man måste in i learning zone igen. Och när du är i learning zone – veta exakt vad du behöver träna på härnäst, för att ta det där steget upp till nästa nivå!

*TED talks är inspirationstal som oftast är ganska korta, 5 – 15 min, och finns på en mängd olika teman. Personlig utveckling, poitik, vetenskap, kreativtet, utbildning, teknik – ja, you name it. TED talks tagline är ”Ideas worth spreading”.

 

———–
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat, så vet jag vad du vill läsa mer om6

6

2 reaktioner på ”Hur du kan bli bättre på det du brinner för

    • SofieGrenholm skriver:

      Jag håller med! Den mentala delen av vår prestation är så grymt intressant – de flesta begränsningarna skapar vi egentligen bara i våra huvuden 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *