Hälta hos islandshäst: såhär tränar du förebyggande

 Hälta hos islandshästar blir tyvärr ett allt vanligare problem. I förra veckan publicerade Agria försäkringsstatistik, som visar att över 50% av alla skador som anmäls till bolaget tillhör gruppen hältor. Hältor är inte bara den vanligaste orsaken till vård, utan också den vanligaste orsaken till att livförsäkringen faller ut. Tyvärr är trenden stigande, dvs. antalet hältor ökar stadigt från år till år.

Varför är det så, och ännu viktigare – vad kan vi göra åt det?

Aveln skapar rörligare islandshästar

Jag tror att den största anledningen till att hältorna ökar hos ridhästar, är att vi över tid avlat fram hästar med större och mer elastisk rörelsemekanik. När en avlar hårt på en egenskap, uppstår bieffekter i form av att man omedvetet avlar på korrelerade egenskaper. När vi avlat på stora flotta rörelser, har hästarna också blivit mer överrörliga och instabila. Detta är en trend vi kan se inte bara inom islandshästvärlden, utan också inom storhästvärlden.

Móli

Móli frá Skríðu är en hingst med en spektakulär rörelsemekanik. Han är efter Glampi frá Vatnsleysu, som tydligt nedärver detta rörelsemönster till sina avkommor.

Att hästarna fått mer elastiska rörelser, större gång och sämre stabilitet, ställer i sin tur också mycket högre krav på oss ryttare. För att träningen ska bli uppbyggande istället för nedbrytande, måste träningsmetoderna anpassas efter hästarnas förutsättningar. En mer rörlig och instabil häst kommer att behöva längre tid på sig i träningen. Annars kommer den att gå sönder – och det är tyvärr en fråga om när, inte om.

såhär kan du träna för att förebygga hältor

 1. Låt träningen ta tid
  Det är viktigt att tänka på att ge träningen tid, så att leder, senor och ligament hinner bygga upp tillräcklig styrka för att kunna klara hårdare påfrestning. Hästen sätter muskler snabbare än den bygger upp styrkan i rörelseapparaten, så därför är det viktigt att inte bara använda muskelsättningen som mått på när en bör öka träningen. Detta är extra viktigt att ha i åtanke vid inridning och unghästträning. Skynda långsamt – så håller hästen längre!
 2. Träna stabilitet före temporidning
  Överrörliga hästar behöver i första hand träna sin stabilitet. Utan stabilitet så klarar inte hästen att ”hålla ihop” sig själv, utan de stora, flashiga rörelserna kommer att slita på leder, senor och ligament. Stabilitet måste alltid komma före uthållighetsträning och temporidning! Här kan du läsa mer om mina tankar kring stabilitetsträning.
 3. Träna din egen sits och liksidighet
  Dessa överrörliga hästar ställer även högre krav på ryttarens stabilitet. Genom vår sits inverkar vi ständigt på hästen. Är ryttaren instabil och sned, kommer hästen hela tiden att behöva kompensera för detta när vi rider den. Det gör att hästen inte kan röra sig i balans, och ridningen kommer att slita mer på hästen.

  En annan viktig anledning att bli mer medvetna om vår sits, är hästens egen snedhet. När vi lär oss känna på vilket sätt hästen använder sina två sidor (bakben, rygg/bröstkorg och bogar), så kan vi också  påverka hästen att jobba mer liksidigt. Så länge vi är omedvetna om detta, kommer vår sits istället att ”sitta med” i hästens snedhet, och göra problemet ännu större.

För att hjälpa en häst arbeta liksidigt och träna sin stabilitet, måste vi ryttare alltså bli mer medvetna om hästens snedhet, och själva bli mer liksidiga och stabila. Ta hjälp att analysera dina oliksidigheter, och lägg ner lite arbete på dessa. Du kommer att märka stor skillnad på din häst!!!

En sitsanalys kartlägger ryttarens oliksidigheter

En sitsanalys hjälper till att kartlägga ryttarens oliksidigheter.

Vi behöver ständigt lära oss mer

Sammanfattningsvis så tyder den ökande hältstatistiken på att det behövs mer kunskap om hur vi ska träna den hästtyp vi avlat fram. Det är verkligen inte enkelt att rida, utan de flesta av oss vet nog att we´re in for a lifetime of learning.. Vi gör alltid vårt bästa i stunden, men vi måste också hela tiden vilja fortsätta utvecklas. Även om det innebär att kanske gå ifrån det sätt som man alltid fått höra är ”den rätta vägen”.

Att våga ta intryck av nya saker och våga prova nya vägar, är också att våga fortsätta utvecklas som ryttare. Det är inte alltid bekvämt, men varje häst jag kan träna på ett bättre, mer hållbart sätt, gör det helt klart värt mödan för mig.

Vill du lära dig mer?

Här berättar jag om sambandet mellan rörlighet och stabilitet, och varför ledinflammationer kan uppstå.

Här och här kan du läsa mer om hur vi kan träna hästens stabilitet och hållning.

Här kan du läsa mer om ett hållbart sätt att lägga upp grundträningen för våra överrörliga islandshästar.

Har ni frågor, funderingar, feedback eller önskemål om något du vill veta mer om? Kontakta mig gärna genom att skriva en kommentar eller skicka ett mail ?

30 30

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *