Lokaldomarutbildning 6-8/2

Featured image

Här kommer så det utlovade inlägget om domarutbildningen! Jag och Jennie anlände redan torsdag kväll/natt till Edeby och fick således sovmorgon på fredagen, då vi inte började förrän kl 10. Galet skönt!

Fredagen ägnades åt ridlära-delen av domarutbildningen, som hölls i av Johanna Elgholm. Eftersom den nya domarhandledningen trädde i kraft förra året ska bedömningen nu även innefatta hur god kontakt ekipaget har, hur lösgjord hästen är, arbetar den i en god och korrekt form som tillåter rörelserna att gå genom kroppen på hästen, samt en del andra parametrar. Johanna började dagen med att prata om hästens exteriöra förutsättningar, hur den använder kroppen i arbete och vilka skador/slitage som kan uppkomma om hästen använder kroppen på fel sätt eller rids utöver sin fysiska kapacitet. Hon berättade också om sitt eget träningsupplägg och vad som är viktigt att tänka på när man ska träna en häst för prestation – hitta en balans mellan teknik, styrka, kondition, prestationsträning och vila! Hon tömkörde Háleggur från Hyndevad så vi fick se hur en häst rör sig utan ryttare på ryggen, och visade hur hon lägger upp ett träningspass för att öka signalkänslighet, lösgjordheten och genomsläppligheten/schwunget hos hästen.

Efter lunch gick vi igenom hästens utbildningsstege. Johanna pratade mycket om grundutbildningen av hästen och sitt utbildningssystem – de sju S:en – starta, stanna, svänga, sidföra, spåra, samla och såklart SITSEN). Till start räknas inte bara gå fram men också BJUDA FRAM, vilket Johanna lägger stor vikt på. Vi måste hitta en ”glad framåtbjudning” i hästen utan spänning – framåtbjudning får inte gå på bekostnad av den psykiska lösgjordheten! Starta, stanna och svänga är enligt Johanna det svåra eftersom det är vad som ramar in hästen – en häst som är inramad har sedan inga problem att sidföras! Genom att förfina grundarbetet ökar vi hela tiden hästens ridbarhet. + en massa annat klokt sades. På eftermiddagen hade Johanna ytterligare två clinics med olika ekipage, första clinicen gicik ut just på att förfina de första tre S:en och öka ridbarheten. Andra clinicen fick Malin Wikander och Bangsi från Örvik arbeta med rakriktning, samling och form.

Under dagen diskuterades även töltsättning, halvhalter, taktmässighet och en massa annat. Väldigt intressant och fick en massa nya infallsvinklar med mig!

Lördagen och söndagen ägnades åt bedömningsdelen av utbildningen, supererfarna Lena Lennartsson med falkögonen höll i denna del 😉 Under lördagen gick vi igenom rutsystemet (dvs fotförflyttningen) för alla gångarter och avarter av dessa. Tränade även på att se travtakt, passtakt och fyrtakt med utgångspunkt i rutsystemet, och fick bra tips på var vi ska lägga in punktbevakning för att se även de mest subtila taktproblem. Vi gick kort igenom ridlära ur ett domarperspektiv; lösgjordhet, form, balans och rörelser, och fick kika på lite filmer. Efter lunchen gick vi igenom domarhandledningen och ägnade sedan eftermiddagen åt att bedöma T1 och T3.

Featured image

Hovbeslags- och munkontroll på Solfari från Oviksfjällen

Under söndagen bedömde vi ekipage……T2/T4, V1/V2, F1 och stilpass! Vi gick grundligt igenom domarhandledningen och hur vi bedömer, sedan kollade vi på massor av hästar – både på film och i ridhuset. Väldigt nyttigt att få se hästar på så olika utbildningsnivå och med varierande kapacitet – vi tittade både på lokalklubbsekipage och filmer från NM. Det blir lättare att använda hela skalan på så sätt, samt direkt man ser ett ekipage få ett hum kring vilken poäng det rör sig om innan man går in djupare i sin bedömning.

Sammanfattningsvis en jätterolig och lärorik helg, där man dessutom fick chansen att träffa nytt, trevligt folk! Nu återstår bara en hel massa träning, den praktiska delen av utbildningen, och så ytterligare en massa träning innan examination… 🙂

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *