Lucka 2: Den sidförande sitsen

Dagens inspiration får komma från gårdagskvällens ridpass med Óskan.

På Mettekursen i oktober fick jag med mig en nyttig grej när jag satt och kikade på de andra ekipagen; ”Titta mot bakbenet” sa Mette när ryttaren skulle flytta hästen för innerskänkeln. Och, voilá, så kom en tydlig längning av bakbenssteget. Såklart har jag varit tvungen att testa detta och märkt att det funkar hur bra som helst – speciellt på hästar som Ósk som, när man lägger till innerskänkeln, gärna svarar med att trippa sidvärts med korta snabba steg och pytsa över ryttaren på yttersidan. Igår när jag red på banan kunde jag bara lägga till skänkeln, snegla mot inner bak och hon slappnade av, längde ut steget och släppte ner mig på inner sittben. Funkade även i trav och tölt – skänkel+snegling mot inner bak = länga överlinjen fram och ner. Härlig känsla!

Som av en rolig slump läste jag ett jättebra blogginlägg idag som förklarar just hur och varför detta funkar. När man ser mot det inre bakbenet för man nämligen fram ytterhöften och bak innerhöften, och placerar då hästen mha sitsen på ett avslappnat sätt (dvs inte med muskelkraft). Läs den långa versionen här: http://www.ridkonst.nu/hjalpgivning/sitsen-och-ryttarens-hofter/

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *