Lätthet och mjukhet

PictureHade en bra och tänkvärd tur med den här donnan i skogen igår. Fantastisk temperatur till att börja med – älskar att rida i några minusgrader, hästarna känns pigga och fräscha! Vi fortsätter träna på svaret på de grundläggande hjälperna (drivande – förhållande – sidförande), vill att hon ska svara alert på lätta hjälper i alla övningar och gångarter. Hon svarar lätt på drivning med att länga steget men – har då en tendens att hamna lite på framdelen och vilja hålla balansen i tygeln.. Mot slutet hade vi dock fått bättre koll på bakbenen och bättre respekt för tygeln och hon kändes riktigt fin! Red några övergångar till tölt där hon jobbade bra genom ryggen och var lätt i framdelen. Tror vi båda kände oss nöjda och glada! 😀

Efteråt började jag fundera kring det här med svar på hjälperna… Det svåra i ridning är ju att det inte är svart-vitt. Det finns såklart tydliga ”rätt” och ”fel” i hur en häst svarar på hjälperna, men däremellan finns en till synes oändlig gråzon… När jag med en drivande skänkel ber henne gå fram – hur mycket av den energin vill jag ska gå ut framåt (längning och tempo) och hur mycket vill jag ska gå uppåt (självbärighet och lätthet)? Och hur mycket kontakt är ok – när övergår stödet på tygeln till ett stödjande!? Svåra frågor som jag tror alltid måste avgöras i stunden, med hänsyn till hur långt hästen kommit i sin träning, hur uppvärmd hästen hunnit bli, hur väl man fått hästen att svara på grundläggande hjälper. Det viktiga att komma ihåg tycker jag är att lätthet är något man måste arbeta fram under träningspasset. Lätthet kräver mjukhet, lösgjordhet, att hästen är framme för hjälperna. Vi kan därför inte stänga in hästen i en form för att uppnå lätthet – då berövar vi hästen möjligheten att få tillgång till sin kropp och kunna använda den på rätt sätt. Lättheten kommer när hästen börjar jobba genom kroppen och därför är det viktigt att låta det ta sin tid, låta hästen hitta igen sin kropp, svara bättre och bättre på hjälperna och bli mer och mer redo. Vi måste bygga upp hästen till lätthet, både under det enskilda träningspasset och på sikt! Då öppnar vi för möjligheten att få riktigt fina ridupplevelser tillsammans med vår häst!
0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *