Träningsdagbok

Att föra träningsdagbok är en bra grej – inte bara för att minnet är som en guldfisk så det kan vara bra att kunna bläddra tillbaka och se vad man gjorde för en månad sen, eller vilka bra tips man fått på olika kurser… men också för att det är så himla rolig och inspirerande läsning att gå tillbaka till!

Jag har i perioder fört en eller annan form av träningsdagbok sedan jag började rida islandshäst. Detta innebär att inte bara har jag dokumenterat en hel massa övningar och vad för effekt de haft på olika individer, men jag har också en väldigt spännande dokumentation över alla hästar jag fått lära känna och inte minst min egen resa som ryttare!

PictureSedan en tid tillbaka har träningsdagboken utvidgats till att bli nån sorts allmän hästbok. Har en månadsöversikt i början av varje månad där det dokumenteras vad alla hästar som är i träning just då har fått hitta på, både träningsmässigt (typ banan, ute, ridhus, kurs etc) och om det förekommit nån equiterapeut eller hovslagare. Presentation över varje häst som förekommer ex stam, gångartskvalitet, ridbarhet etc – som en liten dokumentation över utgångspunkten. Så en sammanfattning av varje ridpass – vad vi övade på, vad gick bra och mindre bra, vad kan jag ta med mig till nästa gång etc.

I boken skriver jag också om mina elever och deras hästar, övningar och reflektioner. Viktigt att kunna gå tillbaka och se vad vi övat på och hur det gått för att kunna ha en långsiktig plan för alla ekipage! Skriver även ner viktiga grejer jag observerat när andra instruerar – tips på övningar för olika hästar och ryttare, grejer jag vill prova själv hemma eller kan ta med mig i min undervisning.Mitt bästa tips för er som ännu inte för nån form av träningsdagbok är: börja göra det! Kan vara precis så avancerad eller oavancerad som ni själva vill! Det viktiga är bara att ha en liten inspirations-boost att bläddra i ibland och framför allt – en dokumentation över den väg som du och din häst gått tillsammans (för de dagar då det känns som att inget händer…)!

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *