Skrittarbete och träningsdagbok

Just kommit in från stallet. Camilla var här ikväll så vi red tillsammans på banan, så himla kul med sällskap i stallet! Ósk skötte sig snyggt idag, vi tränade först en del från marken på att hon ska ställa sig korrekt i nacken, både i stillastående och i skritt. När hon ställer sig i nacken söker hon automatiskt fram och ner. När hästen får en korrekt ställning i nacken kommer även böjningen att gå igenom hela kroppen, vilket man ser på att inner höft förs fram en aning. Mitt mål är att först lära henne detta mha nosgrimman och en hand bakom ganaschen (här är vi nu) och sedan lära henne detta dels i kapson – för att kunna ha en signal för ”ställ dig i nacken och böj dig i kroppen” i longering – och dels med bettet – för att kunna ha samma signal uppsuttet. Från ryggen tränade vi på skänkel = längning. Detta fattar hon nu och har gått från att svara oftast rätt till att svara alltid rätt. Så idag gick vi vidare och började träna på att placera bogarna bättre. Vill ju på sikt inte bara att hon ska länga sig för skänkeln utan att hon ska svinga bakbenen in mot sin tyngpunkt, ta mer vikt på dem och lyfta upp bogarna bättre… och för att detta ska funka bra måste jag just nu få ännu bättre kontroll över bogarna (kunna rama in bogarna ännu bättre). Jobbade med att alternera mellan ställa inåt – rakt fram – ställa utåt. Red henne också inåtställd på långsidorna – utåtställd på kortsidorna och red kurvorna som bakdelsvändningssteg, om ni förstår. Att vända fokus till bogarna nu var verkligen en pusselbit som föll på plats – hon blev så stabil i kroppen och upplevde att jag fick ännu bättre kontakt med bakbenen av detta! 😀

Blev en del detaljarbete i skritt idag av anledningen att equiterapeuten var här igår och kollade igenom och behandlade både Ósk och Lyfting. Ósk fick en genomgång av vänster bak – höger bog vilket är hennes svaga och därför även något stela diagonal. Lyfting har fått vila ett tag eftersom jag känt på mig att nåt inte var helt ok. Upplevde att hon blev så himla emot för skänkeln och ville inte länga ut steget och lyfta upp ryggen, men trodde att det berodde på hennes gamla muskelskada som tidigare gjort att hon har varit lite stel bak. Men istället visade det sig att hon hade en hel del spänningar i ryggen som Anna fick masserat loss. Skönt att ha fått klarhet i detta, men undrar hur det kan ha uppstått!? Har iaf införskaffat en ny gelpad att ha mellan sadeln och den lilla ryggen hädanefter 🙂

Passade på att fota lite då vi var två i stallet ikväll, har nämligen fått en idé om att utöka träningsdagboken med lite bilder. Har tänkt fota hästarna som är i träning ca en gång i månaden, som en liten fotodagbok för att (förhoppningsvis, hehe) se hur de sätter muskler över tid! Så nu är första stadiet av höstmagar dokumenterade!

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *