Hästar på bete

Nu är så äntligen majoriteten av beteshagar iordningställda, och hästarna släppta på bete sen igår! Gjorde det fatala misstaget att tro att Óskan var intresserad av att bli riden idag… Hon berättade bestämt för mig att jag störde umgänget och födointaget genom att vara lagom ofokuserad, så det blev ett kortare pass. Ägnade mig istället åt att fixa lite stängsel samt gå och inspektera det gräs som snart ska slås till vinterfoder.

Har i veckan börjat komma igenom bättre med skänkelhjälperna (dvs skänkel = längning) med Lyfting. Hon har tidigare helst velat svara på skänkeln med korta, snabba steg, bukta upp ryggen och knäppa av i nacken. Svårt att förklara känslan, men som att hästen delas upp i tre delar som inte har någon som helst kontakt med varandra. Har därför övat på ”trav-galopp-övningen”, dvs när jag känner att hästen inte söker fram till handen och jag får kontakt med bakbenen får den öka tempot upp i trav. Länger den då fortfarande inte steget och överlinjen fram till handen får den fatta galopp. I galopp upplever jag att det går att komma åt bakbenen på de flesta hästar som är något sånär lösgjorda genom drivningen. Så fort hästen svarar på skänkeln med längning erbjuder jag den att sakta av till trav, men slutar den länga steget för skänkeln och jag tappar kontakten får den återigen arbeta i galopp tills den svarar korrekt igen. När detta funkar även i trav erbjuder jag hästen att skritta, och fortsätter arbeta efter samma princip. Ganska snabbt förstod Lyfting vad det var jag var ute efter och längde sig fint för skänkeln i samtliga gångarter! Mycket bra övning, speciellt för hästar som även behöver öva på att bjuda lite mer framåt.

Ikväll har det blivit grillning och tennis, hur kul som helst!!! Tror det kan va min nya sport… 😉 Nu blir det sängen och ladda upp inför städdag imorgon. Stallet ska tvättas och ligghallen mockas ur, sommarfint ska det bli!

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *